Ko to tamo peva ?!!

U kući, kolima, autobusu, prodavnici, kafiću, tržnom centru… Sa telefona, TV-a, kompjutera…
 
Muzika je deo našeg svakodnevnog života – svima dostupna, svuda i stalno oko nas. I baš zbog te dostupnosti, čini se da je izgubila na svom značaju jer je doživljavamo kao nešto što se podrazumeva. A koliko zapravo znamo o muzici i da li znamo koliki i kakav uticaj muzika ima na naše telo, mozak, srce, dušu?
 
Počevši od najmlađih, muzika podsticajno utiče na celokupni psiho-fizički razvoj deteta. Još dok se nalazi u stomaku, beba oseća i čuje muziku, kasnije pomaže pri razvoju govora, deca upoznaju svet oko sebe kroz pesmu, lakše uče matematiku, razvija intelekt, podstiče socijalizaciju… Najveću moć muzika ima na proces učenja, razvoj mozga, kao i na celokupni nervni sistem. Muzika smanjuje stres mnogo bolje od svakog leka. Odavno je dokazano da slušanje muzike smanjuje depresiju i potištenost. Slušanje lagane muzike pred spavanje opušta telo i mišiće i osigurava zdrav san.
 
Pozitivan uticaj muzike na telo je još jači i efektniji ako se opustite i zapevate omiljene pesme. Pevanjem se pospešuje lučenje endorfina, pozantijeg kao „hormon sreće“. U telu se javlja osćaj zadovoljstva, blaženstva i mira a pozitivna energija se prenosi i na okolinu. Hormon sreće smanjuje napetost tela, srce mirnije radi, a um se oslobađa loših, teških misli i problema. Tako je i nastala ona stara, dobra izreka „Ko peva, zlo ne misli“.
 
Pevanje zahteva pravilno držanje kičme, duboko disanje a samim tim uzima se više vazduha – čime se povećava količina kiseonika u krvi, pa mozak postaje aktivniji, smanjuje se krvni pritisak a mišići se opuštaju. Zbog svega toga, kada pevamo, telo se oseća snažnije i ima više energije.
 
Zato zapevajte slobodno. Nebitno da li imate ili nemate sluha. Pevanje hrani telo, um i dušu. Ne lišavajte sebe tako dostupnog i priodnog eliksira. Bilo kad i bilo gde i koliko god vam volja.
 
Šta god da radite: pevajte!!! Kući dok odmarate, kuvate, peglate, tuširate se, hodate, trčite, vozite kola... Pevajte sami ili u društvu. Ne marite za okolinu i komentare jer niste na takmičenju. Telo će vam biti zahvalno. Opustite se i zapevajte iz srca!!!
 
 
 

Autor teksta: Biljana Vukić, predavač SuanPan mentalne aritmetike Pro-Mens centra. Po zanimanju nastavnik muzičke kulture.

 

 

Big Ben

4. Juli 22/13 D2, Stražilovska 54
023/545-298 i 023/534-619
069/155-61-62

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.