Ja to umem, ja to mogu!!!

Svako ko je stekao određen nivo samopouzdanja može imati ovakav stav. Međutim ovde nije reč o odrasloj osobi koja je dostigla određen stepen emocionalne  zrelosti, već o šestogodišnjaku koji je u ranom stadijumu sazrevanja.
 
Da li je moguće očekivati ovakvu izjavu od deteta? Naravno da je moguće ukoliko se vaše dete bavi SuanPan mentalnom aritmetikom!!! Pored određenog stepena razvoja intelektualnog napretka u stadijumu razvoja (pažnje, koncentracije, memorije), razvoja krupne i fine motorike, vaše dete će doživeti velike promene u emotivnom smislu.
 
Kako je to ostvarljivo?
 
U vršnjačkoj grupi deca najbolje razvijaju svoja osećanja i imaju izraženiju potrebu za takmičenjem. Prednost SuanPan mentalne aritmetike je u tome što ne postoje pogrešni odgovori. Dete vremenom postaje samouverenije time što je u velikoj meri naprednije od svojih vršnjaka jer više ume i više zna.
 
Samopouzdanje se može definisati kao osećaj samovrednosti, odnosno koliko osoba ceni sebe. Ovaj osećaj se može menjati iz dana u dan, ili iz godine u godinu, ali u principu samopouzdanje se razvija od detinjstva i nastavlja da se razvija, kasnije kad sazrimo.
 
Samopouzdanje, takođe može da se definiše i kao osećanje da smo sposobni, ali istovremeno i voljeni. Dete, koje je zadovoljno svojim dostignućima, ali se ne oseća voljeno može iskusiti osećaj niskog samopouzdanja. Isto tako i dete koje se oseća voljeno, ali nije sigurno po pitanju svojih mogućnosti, takođe može da iskusi osećaj niskog samopouzdanja.
 
Šabloni, koji definišu samopouzdanje počinju, da se razvijaju jako rano. Svest o tome da su trud i izdržljivost nagrađeni uspehom razvija se u najranijem detinjstvu. Teško je promeniti sliku o sebi kod osobe koja je stekla loše mišljenje o sebi tokom detinjstva. Tako da je mudro razvijati samopouzdanje kod dece. Dok deca probaju, ne uspevaju, ponovo probaju i ne uspevaju i na kraju probaju i uspeju, razvijaju sliku o svojim mogućnostima. Iz tog razloga SuanPan mentalna aritmetika je najbolja aktivnost za vaše dete.
 
 

Autor teksta:  Irena Jovanović, pedagog i predavač SuanPan mentalne aritmetike u Pro-Mens centru

 

 

 

Big Ben

4. Juli 22/13 D2, Stražilovska 54
023/545-298 i 023/534-619
069/155-61-62

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.