Značaj igre za pravilan razvoj deteta i SuanPan mentalna aritmetika

Poslednjih godina se stalno govori o tome koliko masovni mediji i savremena tehnologija negativno utiču na socijalizaciju odraslih, a pogotovo dece.
 
Otuđivanje, komunikacija preko Vibera, Facebooka, i ostalih društvenih mreža je postalo nešto uobičajeno, a igranje online igara jedini način zabave među školarcima. Zbog toga je jako bitno da se deci pokaže da igra uživo ima daleko više draži, i da je mnogo zabavnija od danas uobičajenih vidova zabave. Igra je jedan bitan deo života svakog deteta i od vitalnog značaja je za razvoj deteta, kako fizičkih, tako emotivnih, društvenih i intelektualnih sposobnosti. Činjenice i naučna istraživanja pokazuju da igra ima mnogo pozitivnih efekata na razvoj dece, porodice i šire društvene zajednice, kao i u poboljšanju zdravlja i kvaliteta života. Deca odabranom ili zadatom igrom povećavaju svoju svest, samopuzdanje i samopoštovanje. Unapređuju svoje fizičko i mentalno zdravlje, razvijaju komunikaciju, socijalnu inteligenciju i društvene veštine, kao i kognitivni razvoj (pamćenje, mišljenje, učenje…).
 
Poražavajuća je činjenica da današnje devojčice uzrasta od 7 do10 godina ne znaju da igraju lastiš, u šta smo se uverili u našem centru pri vežbanju odvojene pažnje, što ukazuje na činjenicu koliko je igra zapostavljena u današnje vreme.
 
Zbog svega toga jako je važno da na časovima mentalne aritmetike imamo dramu na času. Deca imaju 15-20 minuta predviđenih za različite igre. Zastupljene su sve vrste igara, igre sa pravilima, didaktičke igre, igre opažanja, jezičke igre, pokretne igre....zapravo, kombinacija svega onoga što bi deci moglo da bude interesantno i da pozitivno utiče na njihov psihofizički razvoj, počev od igara kao što su KALADONT, PANTOMIME, RITMIČKE ASOCIJACIJE, MEMORIJA UPOZNAVANJA.....ili su u pitanju igre koje smo sami igrali kao deca, kao što su ĆORAVE BAKE, STRUJA, MAGARAC i sl.
 
Najinteresantnije je posmatrati sa koliko uživanja i volje oni učestvuju u svemu tome. Svuda oko vas su nasmejana lica, prepuni su entuzijazma i ushićenja, a zadovoljstvo zrači iz njih. Posebno uživaju u igrama u kojima su i fizički aktivni.U tim trenucima razvija se kreativnost, vođstvo, otkrivaju se interesovanja. Dok se dete igra sa drugom decom, ono uči da radi u grupi, da pregovara i rešava konflikte.
 
Prateći emocije dece shvatamo da je igra značajna za dečiji razvoj koliko i mentalni rad. Zbog toga se u našem centru kombinuju te dve aktivnosti koje dovode do pravilnog razvoja deteta.
 
 

Autor teksta:  Biljana Vukić, predavač SuanPan mentalne aritmetike Pro-Mens centra. Po zanimanju nastavnik muzičke kulture.

 

 

 

Big Ben

4. Juli 22/13 D2, Stražilovska 54
023/545-298 i 023/534-619
069/155-61-62

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.