Zašto je važno pisati domaće zadatke?

Čest uzrok neslaganja između dece i roditelja je izrada domaćih zadataka. Deca domaće zadatke ne vole i često ih izbegavaju. Veoma je važno da od početka školovanja deci saopštimo da je to njihova obaveza i da je moraju redovno i kvalitetno ispunjavati, pa čak i onda kada im se to ne sviđa.
 
Ukoliko je dete već usvojilo određene životne navike, pisanje domaćih zadataka će prihvatiti bez većeg negodovanja. Mališani koji steknu radne navike biće u velikoj prednosti u nastavku školovanja. Naučiće da podele svoje vreme i neće biti „kampanjci“. Oni će brže savladavati gradivo, lakše će se snalaziti, bolje slagati sa nastavnicima i profesorima i znati da organizuju svoje vreme. Uvek će davati bolje rezultate, bez obzira na nivo inteligencije ili interesovanja.
 
Ono što je najvažnije je da jednom stečene radne navike ostaju zauvek. Deca koja ih na vreme razviju mnogo će lakše prolaziti kroz život čak i kada prođe vreme školovanja. Biće organizovaniji, znaće da poštuju svoje i tuđe vreme, biće koncentrisaniji i lakše će obavljati obaveze. Da biste deci pomogli morate da pokažete strpljenje i toleranciju. Nikada ne kritikujte dete ako nešto ne razume, ponavljajte koliko god puta da je potrebno i nemojte da gubite nadu ako uspostavljanje radnih navika ne ide tempom koji ste zacrtali. Nekoj deci potrebno je više vremena, ali nijednom one nisu nedostižne.
 
Često roditelji imaju konstantaciju kako je domaći zadatak preobiman, kako dete ne razume nastavne sadržaje, kao i da ne znaju na koji način da motivišu dete da ispunjava svoje obaveze pa urade domaći umesto njih. 
 
Domaći zadaci su prilagođeni uzrastu Vašeg deteta i kod kuće ne uči ništa novo što već nije radilo u školi. Potrebno je dete osamostaliti i ohrabriti jer je pisanje domaćeg zadatka obaveza koje dete treba ozbiljno shvatiti. Dozvolite Vašem detetu da samo sebi odredi ritam i vreme za pisanje domaćeg zadatka. Učenje i pisanje domaćih zadataka je obaveza deteta i ono bi je trebalo naučiti samostalno izvršavati. Ukoliko dete pokaže da mu je pomoć potrebna, treba mu pomoći, ali ne na način da roditelj preuzima odgovornost na sebe. Uključite se na način da objasnite detetu ono što mu je nerazumljivo i date mu smernice uz pomoć kojih će samostalno izvršiti zadatak. Dete će biti daleko zadovoljnije postignutim, bude li znalo da se radi o njegovom ličnom zalaganju
 
Autor teksta: Irena Jovanović, predavač Mentalne aritmetike SuanPan, Pro-Mens centar

Galerija

Big Ben

4. Juli 22/13 D2, Stražilovska 54
023/545-298 i 023/534-619
069/155-61-62

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.