Mama, tata hajde da se igramo!

Vreme kada su tata i mama radili od sedam do tri, kada je subota bila rezervisana za šetnju, a nedelja za porodični ručak, odavno je prošlo.
 
Savremeni tempo života i rada nametnu roditeljima brojne obaveze, a oni koji najviše trpe su deca. Deca veći deo dana provode u vrtiću, školi, na vanškolskim aktivnostima, sa bakom i dekom, dok je veče rezervisano za mamu i tatu. Na kraju dana su svi umorni i jedino što preostaje je spremanje za kevet. Takav raspored stvara kod dece nezadovoljenu potrebu za vreme provedeno sa roditeljima, dok kod roditelja stvara osećaj krivice. Da bi nadoknadili propušteno vreme sa decom roditelji često obasipaju decu poklonima ili im popuštaju i dozvoljavaju i ono što za njih nije dobro (prekomerno igranje video igrca, gledanje tv-a, surfovanje internetom...). Takvim dugoročnim obrascem ponašanja narušava se prirodni odnos roditelj-dete i stvara prostor da dete odrasta u neadekvatnim okolnostima.
 
Odvojite vreme za svoje dete!
 
Isključite tv, internet i igrajte se sa svojom decom. Ne ljuti se čoveče, školice, žmurke, lastiš i slične igre iz vašeg detinjstva će sigurno biti zanimljive vašoj deci, a još draže će im biti da ih igraju sa vama. Kroz igru možete spoznati sposobnosti, afinitete i potrebe svoje dece.
 
Nije loše decu uključiti i u svoje obaveze. Odlazak u nabavku, pripremanje obroka i pospremanje dečije sobe su neke od aktivnosti koje možete obavljati sa svojom decom. Na taj način razvijate kod dece radne navike, osećaj odgovornosti, a vreme koje provedete sa njima biće više nego dragoceno.
 
Uživajte u detinjstvu svoje dece, jer je ono neponovljivo. Nećete ni primetiti kada su pre odrasla. Ukoliko sačekate još malo i ne nađete više vremena za njih, oni će već imati svoj svet u kome mama i tata nisu više tako potrebni.
 
 
 

Autor teksta: Ivana Janjić, kao sociolog i saradnik u nastavi deo je tima obrazovno razvojnog centra Pro-Mens.

 

 

Galerija

Big Ben

4. Juli 22/13 D2, Stražilovska 54
023/545-298 i 023/534-619
069/155-61-62

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.